dissabte, 12 de maig de 2012

Tres anys esperant..L'abril del 2009, dins els actes que va celebrar la COMVIF per commemorar els 70 anys del final de la guerra civil, varem llançar la proposta d'homenatjar els dos primer alcaldes democràtics de Ripollet: En Magí Girbau i Baqués, i En Josep Ros i Prats, ambdós elegits durant el període de la segona república.

Després de la proposta inicial on proposàvem que els carrers Isabel La Catòlica i Ferran El Catòlic, passessin a rebatejar-se amb el nom dels dos alcaldes de la república. Proposta que va engegar una campanya de mentides i difamacions en contra, portada endavant per elements de partits conservadors locals, i que entre d'altres coses, va consistir en alarmar el veïnat dels carrers en qüestió, amb suposats problemes de legalitats, i econòmics que suposaria el canvi del nom dels carrers. Cosa que mil vegades vàrem desmentir, posant com exemple els canvis de noms de carrers fets en alguns pobles, i ciutats veïnes, recentment.


Finalment amb una reunió a l'ajuntament amb l'Alcalde de Ripollet Juan Parralejo, el regidor de cultura Ferran Tornel, i el regidor Alberto Castro. On van suggerir-nos que canviéssim la proposta de canvi de noms, doncs segons van afirmar els edils socialistes, amb l'alcalde al capdavant: la política de l'ajuntament era contraria a canviar noms dels carrers. A més ens van mostrar un llistat de signatures del veïnat dels carrers Isabel La Catòlica, i Ferran El Catòlic, contraris al canvi de nom.  Aquí tornem a reafirmar que les signatures van ser recollides per elements conservadors de Ripollet, propers a determinats partits, i a un sector de l'església, signatures recollides espantant els veïns amb mentides, i coaccionant, com un veí ens va confessar,  que havia signat sota l'amenaça de ser mal vist sinó signava.  Es molt greu que avui dia encara passin aquestes coses, en un país que es considera una democràcia.


Vist el panorama, on la caverna conservadora havia iniciat una campanya pública contra la proposta de la nostra comissió, i atenent la sol·licitud de l'equip de govern, de reformular la proposta. Varem avenir-nos  que l'ajuntament proposes una altra ubicació per batejar els carrers amb el nom d'En Magí Girbau, i d'En Josep Ros.


Durant aquest temps va entrar en funcionament la nova Comissió D'Honors i Distincions, i és va demanar a la COMVIF, que fes la proposta a aquesta nova comissió institucional; l'acompanyés d'un dossier on s'aportava el sentit de la proposta, i el motiu pel qual aquests alcaldes devien rebre l'homenatge públic, i institucional de Ripollet. D'aquesta manera vam aportar proves documentals de la gran labor desenvolupada durant els seus mandats, i les millores que van aportar a la nostra vila.
Finalment, el gener 2011, la Comissió d'Honors I Distincions ens va citar a una reunió, i ens va fer una proposta. No va haver-hi acord en aquesta proposta perquè fonamentalment sens oferia un sol espai pels dos alcaldes, i des de la COMVIF, volíem que fossin dos espais diferenciats. Al final, la proposta va quedar en espera d'una nova reformulació acceptable per nosaltres, de part de la Comissió d'Honors i Distincions.
Les eleccions municipals van bloquejar el procés.


Passat el temps sense rebre resposta, a finals de 2011, la COMVIF  va demanar una reunió amb la nova regidora de cultura, la socialista Rosa Martín, per saber que passava amb el tema, i insistir en donar-li un sortida acceptable. La reunió es va produir el 18 de gener d'enguany (2012). La regidora ens va manifestar que en els propers dies es constituiria una nova Comissió D'Honors i Distincions, i la qual a partir d'ara presidiria Javier Penyarando de Convergència- fins aleshores el president havia estat el socialista Alberto Castro- La COMVIF va incidir, i insistir a la regidora Martín, que era un tema ja aprovat per l'anterior Comissió d'Honors i Distincions, i que seria inacceptable que ara es tiressin enrere, o fessin com si res hagués passat.
D'ençà aleshores no em rebut cap resposta, ni convocatòria, cap dels partits que formen aquesta comissió CiU, PSOE,PP o Compromís, ens ha informat de si s'ha produït alguna reunió, ni com ha quedat la proposta.


Vist el bloqueig, des de la COMVIF em decidit iniciar una campanya per denunciar la situació, de moment algunes accions ja s'han posat en marxa, d'altres les estem deliberant. També estem estudiant la possibilitat de denunciar els responsables del bloqueig, i el silenci, a organismes legals superiors de l'administració pública.
Darrera d'aquest silenci s'amaga una posició política clara, però de moment, des de la COMVIF ens abstindrem de fer-ne una valoració pública, que ens guardem per més endavant si es dona el cas.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Hola Jordi,

Tal com vaig dir-te i veient com està la situació.

CAL PASSAR A L'ACCIÓ, JA!

Salutacions,

Leandre