dilluns, 14 de juny de 2010

Actors, actrius, musics, escriptors/es espanyols es manifesten contra la impunitat.

Actors, músics i escriptors donen visibilitat a les víctimes del franquisme a través d'una campanya. Quinze anuncis exigeixen la recerca dels desapareguts i una investigació judicial

El món de la cultura va enviar ahir un encàrrec al Govern de part de les víctimes del franquisme. "La meva família segueix buscant-me. Fins quan?", acaba cada un dels 15 vídeos que la Plataforma Cultura contra la Impunitat va presentar a Madrid. Els anuncis, dirigits per la realitzadora Azucena Rodríguez, amb guió de l'escriptora Almudena Grandes, reclamen a l'Estat justícia i reparació per a la memòria republicana.

Els artistes del cinema, la música i la literatura presten en la campanya la seva imatge a una víctima de la repressió franquista desencadenada després del cop d'Estat del 1936 que va continuar durant quatre dècades de dictadura. Pedro Almodóvar parla en nom de Virgili Leret, aviador afusellat al Marroc a les poques hores d'esclatar la revolta. "Els meus companys em converteixen en el primer militar assassinat per complir el seu deure. No vaig tenir judici, ni advocat, ni sentència. Meves filles segueixen buscant-me. Fins quan?", Diu el realitzador.

"Em dic Maria Álvarez. Ajudo als guerrillers com puc, amb roba, menjar, medicines. Pagament per això amb penes de presó i desterrament. (...) El juliol de 1951 em detenen amb el meu germà Marcelino. En el camí, ens maten per l'esquena a tots dos. A això en diuen ells aplicar la llei de fugues. No vaig tenir judici, ni advocat, ni sentència. La meva família segueix buscant-me. Fins quan? ", assenyala el testimoni representat per Pilar Bardem.

Cada testimoni finalitza amb el soroll de trets de fusell. La directora Azucena Rodríguez va anar a un arxiu històric de sons per obtenir el terrible soroll exacte dels afusellaments per aconseguir el major realisme possible. "Vam voler fer alguna cosa sobri, res pamfletari. Per això utilitzem una imatge senzilla que expliqui sense més el drama", va explicar la realitzadora.

L'efecte buscat aconseguir emocionar a les famílies que han prestat les biografies dels seus avantpassats per a la campanya. És el cas d'Antonia Parra, que no va poder evitar les llàgrimes en sentir l'escriptor Juan José Millás, representar el paper del seu pare, Antonio, afusellat amb 34 anys a Marchena (Sevilla). "La meva mare sempre va creure que l'havien matat per llegir molt", recordava Antonia a la porta del cinema. Millás va explicar l'emoció que va sentir en conèixer els detalls de la mort del pare d'Antonia: "La seva dona va enterrar els llibres del seu marit al pati de casa seva. Aquesta imatge és terrible. És com si enterressin ocellets vius".

Antònia compte que la seva mare va desenterrar anys després aquests llibres per cremar. "Només es va quedar amb tres. Un diccionari, un llibre de gramàtica i un altre de mesures. Els que va pensar que no eren perillosos", recorda.

"Aquestes històries no estan en els llibres de text"

"Les històries que expliquen aquests vídeos no apareixen en els llibres de text. Cada testimoni acaba amb una pregunta: ¿Fins quan? En gran part dels 113.000 casos el final ha estat amb la mort en democràcia dels familiars sense haver arribat a saber on és el seu pare, avi ...", va reflexionar el president de l'Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica, Emilio Silva, nét d'un afusellat.

El sentit de la campanya va ser explicat amb claredat per l'actor hispà argentí, Juan Diego Botto. "Al país del qual jo procedeixo qualsevol familiar d'un desaparegut pot acudir a una oficina del Govern a demanar informació i l'Estat li facilita tota la documentació que existeixi. És més fàcil del que sembla. És una obligació que l'Estat s'encarregui de buscar els desapareguts i que no ho faci d'una manera subsidiària ", va denunciar l'actor.

Les famílies de les víctimes de la repressió lamenten que l'única manera que tenen de buscar els seus éssers estimats és anar a una associació com la que dirigeix Silva, que compta amb voluntaris que fan buits en els seus treballs per anar els caps de setmana a cercar fosses comunes. "Només tenim testimonis orals que diuen on va poder estar enterrat", afegeix Olga Rodríguez, besnéta de la víctima interpretada per Juan Diego Botto.

Els actors van agrair la "generositat", el "coratge" o la "paciència" dels familiars com Hilda Farfante, filla de dos mestres republicans afusellats a Astúries, que va respondre: "Gràcies als artistes per prestar els seus rostres joves i vides reeixides a les nostres històries ". "L'objectiu és que mai més calgui que tornem. Tant de bo sigui així", va concloure Almudena Grandes.

2 comentaris:

Vicenç Marquès i Sanmiquel ha dit...

Hi ha manera de que aquests vídeos es puguin visualitzar en un altre lloc, com per exemple el Youtube?

Salut!

Vicenç

Vicenç Marquès i Sanmiquel ha dit...

Envia'm si et plau la resposta al meu correu: vicemarsan@gmail.com. Moltes mercès.