dissabte, 18 de juliol de 2009

Manifest de la Comissió en l´acte en homenatge a les víctimes del feixisme del 17 de juliol del 2009

Una vegada més ens tornem a trobar per recordar a tots aquells ciutadans que van donar la vida en la lluita contra el feixisme. Per recordar a tots aquells que van patir les conseqüències d' haver defensat els ideals democràtics i progressistes de la segona república.
Deien els antics filòsofs grecs que pensar és recordar. Per a molta gent avui dia, venir aquí anys rera per aquestes dates és un acte inútil i absurd. Quantes vegades hem de sentir la opinió que aquestes coses s´han d´oblidar, que ja ha passat molt temps, que la gent té altres preocupacions més importants. Sempre darrera aquestes opinions hi ha gent que ens intenta manipular, gent que des de fa molts anys han estat manipulant la història, al cap i a la fi, un dels grans triomf del feixisme tant el franquista, com el hitlerià, com qualsevol dels feixismes que es donen avui dia en el món, ha estat la manipulació de la història. Manipular amb l´objectiu d´afermar unes idees que siguin incontestables.
Els més interessats en l´oblit son aquells que en el seu interior guarden la seva taca negra, aquells que tenen coses a ocultar. Si bé, es cert que el temps passa i els actors dels crims de la guerra i la dictadura han anat desapareixent, darrera seu han deixat hereus polítics i econòmics als quals no el convé remoure el passat per qüestionar el model econòmic i social imposat al llarg de tots aquest anys d´imposició incontestable.
Es de justícia i dignitat per a tots nosaltres i per a les generacions futures dignificar tots aquests morts, treure´ls de l´oblit i el silenci, rescatar-los de l´insult proferit en 40 anys de dictadura. Salvar-los de la manipulació històrica. Ho hem de fer perquè es un deure, vers ells, vers les famílies que van patir, vers nosaltres mateixos, vers les generacions actuals i futures. Doncs no estem parlant d´uns morts víctimes d´una tragèdia natural, o d´una malaltia, estem parlant de morts que son entrellaçats a la tragèdia d´un país. Son els qui van defensar un model democràtic i avançat davant una Europa que s´anava tancant i tacant de feixisme.
Tal com es van prometre tots qui van patir els camps d´extermini nazis i van sobreviure d´explicar de per vida i arreu la realitat d´aquells monstruosos crims. Nosaltres hem d´insistir una i altra vegada a explicar la realitat de les víctimes del feixisme espanyol, fer-ho és lluitar contra la ignorància, ja sabem que els ignorants son fàcilment manipulables, per això molts sectors del poder, mitjançant els seu mitjans ens volen ignorants. Es tracta de fabricar sers sense memòria i per tant sense futur, amb necessitats cada vegada més bàsiques, que visquin d´esquenes a la solidaritat, i si pot ser, que només pensin en la inhibició i l´escapisme.
Trobar-nos per recordar les nostres víctimes del feixisme encara avui dia en aquest país és sinònim de contestació, és sinònim de desafiament contra una estructura que ens vol a tots distrets i submisos. Per aquest motiu i per dignificar la justícia continuarem persistint en la restitució de la dignitat de tots aquests ciutadans. Amb veu alta i de manera pública, mal els pesi a alguns.