dimarts, 25 de març del 2008

Aprovat projecte de llei de fosses comunes.

La Generalitat de Catalunya aprova el projecte de llei de fosses comunes
Promourà la senyalització i dignificació dels desapareguts a la guerra de 1936-39 i en la dictadura franquista
El govern de la Generalitat de Catalunya ha aprovat avui el projecte de llei de fosses comunes de la guerra del 1936-39, que restablirà la dignitat dels desapareguts a la guerra de 1936-39 i en la dictadura franquista, farà possible el dret dels familiars d'obtenir informació del final dels parents i, si cal, de recuperar-ne les restes per enterrar-les amb dignitat; de senyalitzar la fossa i de recuperar-la per a la memòria històrica.
El conseller de Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, ha explicat que al Principat hi ha cent setanta-nou fosses comunes, més de cent a cementiris municipals. Com ja va anticipar al novembre, les famílies dels desapareguts i les entitats de recuperació de la memòria històrica podran demanar l'excavació de les fosses comunes, i que la Generalitat de Catalunya en pagarà les despeses. Saura calcula que una exhumació pot rondar els quaranta o cinquanta mil euros. Les sol·licituds per a excavar una fossa, que s'hauran de basar en proves documentals o en indicis fonamentats, només les podran formular els familiars dels desapareguts o institucions sense ànim de lucre dedicades a la recuperació de la memòria històrica. Una comissió assessora formada per professionals de prestigi i per representants d'entitats de la memòria històrica i de les conselleries concernides les avaluarà. Farà l'informe corresponent, el departament de Relacions Institucionals l'analitzarà i decidirà com cal actuar. El projecte també preveu la prossecució del cens de desapareguts i del mapa de fosses comunes de Catalunya (devers cent setanta, segons el govern).

+ Webs de l'Associació per la recuperació de la memòria històrica de Catalunya i de la Coordinadora per la memòria històrica i democràtica de Catalunya.+ Webs relacionades dins Nosaltres.Cat: Recuperació de la memòria històrica.