Fa unes setmanes el congrés dels diputats va aprovar l´anomenada Llei de la Memòria, aquest projecte de llei portava mesos encallat per manca de suport alhora de aconseguir una majoria davant l´oposició frontal del Partido Popular. Al mateix temps, el govern socialista, impulsor de la llei, no podia aconseguir el sumar altres grups polítics, gran part dels quals consideraven el projecte de llei parcial i insuficient.
Finalment, van haver-hi alguns retocs i esmenes que van aconseguir sumar una majoria, i amb les vots en contra, per diferents raons, del PP i ERC, el projecte continua endavant i ara passarà pel Senat.
Sense tants problemes, el Parlament de Catalunya va aprovar la Llei del Memorial Democràtic, que regirà a casa nostra els temes relacionats amb l´anomenada memòria històrica.
Des de la Comissió valorem com a positiu el fet que es concretin marcs legals des de les institucions per encarrilar les reclamacions de les associacions, famílies, grups i ciutadans en general que volen restituir l´honor i la memòria de tots aquells que lluitaren per la llibertat i contra el feixisme.
Tot i el pas positiu d´aquestes lleis, i obviant la Llei del Memorial Democràtic, que té un rang important però més limitat, recordem que la legislació depèn de les Corts de Madrid. Des de la Comvif pensem que La Llei de la Memòria Històrica és clarament insuficient, tímida, imprecisa, i amb molts aspectes superficial. Passa de llarg en moltes qüestions que podrien resultar incòmodes a certs poders relacionats amb la dictadura. Temes com l´enriquiment de certs individus o empreses que s´aprofitaren del treball esclau dels presoners Republicans, o el fet de la no anul.lació, només les declara il.legitimes, les sentencies dels tribunals franquistes, per no dir la impunitat amb la que tracta als criminals de guerra feixistes, i els repressors, torturadors i assassins dels aparells de la dictadura. Fan que moltes associacions i grups de juristes hagin mostrat les seves reserves respecte a aquesta llei. Resulta absurd que després de més de 30 anys del final de la dictadura, en un país que pretén donar lliçons de democràcia jutjant criminals d´altres països, no sigui capaç d´afrontar els crims i les injustícies comeses a casa seva.
Comissió en Memòria de les Víctimes del Feixisme de Ripollet.
diumenge, 18 de novembre del 2007
Subscriure's a:
Missatges (Atom)